5 tips voor ouderen om te blijven bewegen tijdens de lockdown

De huidige corona lockdown heeft, met name voor ouderen en senioren, een negatieve invloed op de bewegingsvrijheid. Zowel letterlijk als figuurlijk. We worden beperkt in de omgang met sociale contacten, maar ook in het ondernemen van activiteiten. Bewegen en sporten zijn daar voorbeelden van. Voldoende bewegen is natuurlijk vooral voor ouderen van belang. Dit zorgt voor een goede hartgezondheid, het versterken van evenwicht en spierkracht en helpt de gemoedstoestand te verbeteren.

Op zijn beurt zorgt dat alles voor het verminderen van valincidenten. Het voorkomen van inactiviteit tijdens de corona periode is dus zeker voor senioren van belang. Gelukkig zijn er ook onder deze beperkende omstandigheden voldoende mogelijkheden om dagelijks te kunnen blijven bewegen of sporten. Om dat makkelijker te maken, voorzien we je graag van 5 bewegingstips voor ouderen tijdens corona.

Bewegingstips voor senioren om gezond en fit te blijven tijdens de corona lockdown

1. Yoga of fitness voor ouderen vanuit huis

Lekker in beweging blijven kan tegenwoordig prima vanuit huis. Bijvoorbeeld door het volgen van fitnesslessen voor senioren via Youtube. De oefeningen zijn eenvoudig zelfstandig uit te voeren en speciaal ontwikkelt voor ouderen. Ben je een liefhebber van yoga? Ook dan is meer bewegen tijdens de corona periode geen probleem. Youtube biedt namelijk tal van leuke kanalen met gratis yoga lessen.

2. Stoelfiets gebruiken om in beweging te blijven

Een stoelfiets is een handig apparaat waarmee je als oudere voldoende kunt blijven bewegen. De stoelfiets gebruik je in combinatie met een gewone stoel of fauteuil. Je kunt dus lekker blijven bewegen terwijl je televisie kijkt of de krant leest. Een stoelfiets is vaak compact, inklapbaar en solide. De bewegingen zorgen voor een goede bloedsomloop en versterken de beenspieren. De stoelfiets kan worden gebruikt om mobiliteit te voorkomen, maar ondersteunt ook een snel herstel na een (knie) operatie of blessure. Door op de foto hier onder te drukken kom je terecht op een door ons goedgekeurde stoelfiets.

3. Meer bewegen met een vaste wandelpartner

Gezamenlijk wandelen binnen een senioren wandelclub is op dit moment niet mogelijk. Maar, meer bewegen met een vaste wandelpartner behoort wél tot de mogelijkheden. Uiteraard volgens de richtlijnen en zonder ziekteverschijnselen. Wandelen heeft een positieve invloed op de mentale en fysieke gesteldheid. Natuurlijk is het wel van belang om te wandelen op goed begaanbare wandelpaden zonder vervelende obstakels. Online vind je eenvoudig de mooiste en beste wandelroutes in de buurt.

4. Kinesitherapeut bezoeken om te bewegen op maat

Tijdens de tweede lockdown is er gelukkig geen sluiting van de kinesitherapie. Ook wij bij Sterk Te Been blijven geopend, natuurlijk onder de nodige voorzorgsmaatregelen en de landelijke richtlijnen. Samen zorgen we ervoor dat ouderen actief kunnen blijven zodat ziekte en valpartijen worden voorkomen. Wist je trouwens dat algemene achteruitgang in combinatie met vallen een symptoom kan zijn van corona?
Contacteer Sterk Te Been  via onze contactpagina voor een groter zelfvertrouwen tijdens het bewegen!

5. Licht huishoudelijke taken verdelen over de dag

 Meer bewegen tijdens de corona periode doe je ook door het uitvoeren van licht huishoudelijke taken. Voor zover dit veilig kan en past bij jouw lichamelijke mogelijkheden. Hierbij kun je denken aan afstoffen en stofzuigen, maar ook aan het opvouwen van de was. Ook tijdens deze taken ben je in beweging en spreek je spiergroepen aan die je nodig hebt om het lichaam sterk te kunnen houden.

Veilig en verantwoord bewegen voor ouderen tijdens de lockdown

Met de bovenstaande 5 tips blijf je ook tijdens de lockdown voldoende bewegen. Dat kan vanuit huis, in de frisse buitenlucht of door het bezoeken van een kinesitherapeut. Aan de hand van deze bewegingstips blijf je dus fit en gezond op een verantwoorde en veilige manier.