Maken ouderen meer kans om te vallen tijdens de corona crisis?
Het afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van de corona crisis. Dit Covid-19 virus is heel besmettelijk en dodelijk voor bepaalde risicogroepen. Het grootste deel van de wereldwijde slachtoffers zijn ouderen. Als gevolg hebben veel landen ervoor gekozen om het contact met en onder ouderen te beperken, om deze risicogroep zo veel mogelijk te beschermen van besmettingen.
Dit hield in dat zorginstellingen op slot moesten, er tijdens de eerste lockdown paramedische instanties de deuren moesten sluiten, dat sociaal contact gemeden moest worden en dat ouderen zo veel mogelijk thuis moesten blijven.
Alhoewel dit uiteindelijk ten goede kwam om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan, had het verschillende desastreuze gevolgen die blijvende impact hebben veroorzaakt in het leven van veel 65-plussers. Eén van de zaken is de grote inactiviteit die de lockdown met zich meebracht.
Zorgt inactiviteit bij ouderen voor een grotere kans op vallen?
Onderzoek heeft uitgewezen dat één op de drie 65-plussers jaarlijks ten val komt. De helft van deze groep valt zelfs vaker dan één keer per jaar. Dit kan vaak tot grote gevolgen leiden. Waar sommigen er met tijdelijke pijn van afkomen hebben anderen blijvend letsel of lopen botbreuken en kneuzingen op.
Het is dan ook logisch dat er in corona tijd meer valpartijen zijn gebeurd omwille van de vergrote inactiviteit die een (partiële) lockdown met zich meebrengt, we vertellen je waarom:
Angst
Heel wat ouderen hebben een schrik opgedaan. Ze volgen dagelijks het nieuws en zien de corona cijfers elke dag stijgen. Hierdoor krijgen ze een extra barrière om buiten te komen en te bewegen uit schrik voor besmetting. Reken hierbij vaak een reeds aanwezige angst om te vallen en er zijn plots meer dan redenen genoeg om rustig in de zetel te blijven zitten.

foto: www.valpreventie.be
Verminderde spierkracht
‘Use it or lose it’. Een alom bekend gezegde dat betekent: ‘gebruik het of verlies het’. Gebruik je spieren of je geraakt ze kwijt. Zit je dus steeds in je zetel? Dan zal jouw spiermassa snel afnemen. En juist door deze lockdown maatregelen en aanwezige angst, is dit bij veel ouderen momenteel het geval. Veel ouderen komen nu het huis niet uit om een wandeling of fietstocht te maken waardoor niet alleen de spieren, maar ook de balans en het evenwicht snel vermindert.
De paramedische instanties en sportclubs sloten
Paramedische instanties zoals kinesitherapie sloten uit voorzorg hun deuren tijdens de eerste lockdown om contacten onder mensen zo veel mogelijk terug te dringen. Ook sportclubs en verenigingen werden vaak verplicht gesloten. Hierdoor werd de vaak weinige beweging van onze senioren afgenomen. Desastreus voor de algemene gezondheid van ouderen. Toen onze praktijk na 2 maanden inactiviteit in mei 2020 het werk hervatte, bemerkten wij bij heel wat patiënten een enorme achteruitgang. Een achteruitgang die zelf tot vandaag de dag nog steeds wordt meegedragen. Een bevestiging dat valpreventie effectief nodig is… Gelukkig is dit tijdens de tweede lockdown toch al een factor die veel minder meespeelt doordat kinesitherapeuten kunnen blijven werken.
Wat u als oudere zelf kan doen
Is deze situatie voor u ook herkenbaar? Dan zijn er gelukkig een aantal zaken die u kan helpen om terug de draad op te nemen en actief te blijven. Wij hebben een korte lijst samengesteld. In ons volgend blog-bericht gaan we nog verder in op deze oplossingen.
- Online Yoga of fitness voor ouderen: op plaatsen zoals youtube kan je prima video’s vinden die je helpen om toch in beweging te blijven.
- Koop een hometrainer of stoelfiets aan. Hierdoor kan je ook makkelijk thuis bewegen.
- Zoek een wandelpartner. Zoek iemand die ook extra activiteit nodig heeft en trek er samen op uit!
- Bezoek een kinesitherapeut, of laat deze aan huis komen. Nu tijdens de tweede lockdown de paramedische beroepen toch mogen werken, is dit een ideale manier om beweging op maat te krijgen en achteruitgang te vermijden!
- Beweeg door de dag heen door je huishoudelijke taken op jou te nemen.
Mocht u meer willen weten over valpreventie, of wat wij van Sterk te Been voor u kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op door ons te bellen, ons een email te sturen, of ons een bericht achter te laten via het contactformulier.