Nieuws

5 januari 2022:

Sterk Te Been Valpreventie Gent zoekt versterking!
Sterk Te Been is een jonge praktijk die zich specialiseert in het domein van de geriatrische revalidatie. De praktijk is voornamelijk bekend voor zijn expertise in valpreventie en kinesitherapie bij ouderdomsziekten zoals bijvoorbeeld Parkinson. Het grootste deel van de behandelingen zijn huisbezoeken en ons werkgebied ligt voornamelijk in Sint-denijs-westrem en Zuid-Gent (Stationsbuurt, watersportbaan, UZ,…).

Profiel
– bijzondere interesse in de geriatrische revalidatie
– afstudeerrichting geriatrie is pluspunt maar geen voorwaarde
– zich zelfstandig kunnen verplaatsen met auto/fiets
– geconventioneerd/gedeconventioneerd

Sterk Te Been biedt jou:
– gevarieerde werkomgeving
– goede work-life balance
– uren bespreekbaar

Bij interesse graag contact opnemen via info@sterktebeen.be

19 december 2021:

Ik verscheen deze maand in het Axxon magazine voor kinesitherapeuten.
Dit was in kader voor de procesbegeleiding van valpreventie in woonzorgcentra.
Een leuke bekroning op al twee leervolle jaren!
#valpreventiewerkt #samentegenvallen

Het volledige artikel kan je nalezen via de volgende link:
 https://www.axxon.be/nl/magazine-december-2021/

artikel axxon magazine procesbegeleiding verplaetse laurens

26 oktober 2021:

De opleiding als OTAGO instructeur zit erop! Deze opleiding werd voor het eerst in België georganiseerd en komt van onze noorderburen overgewaaid. We zijn dan ook enorm trots om deel te kunnen maken van deze allereerste lichting.

Vanaf vandaag kunnen wij dus dit oefenprogramma gericht op valpreventie aanbieden aan onze patiënten. Het oefenprogramma bevat oefeningen specifiek gericht op evenwicht en spierkracht. 

Hierdoor kunnen de thuiswonende ouderen langer zelfstandig blijven functioneren zonder gevaarlijke valpartijen! #samenvallenvermijden 

OTAGO valpreventie oefenprogramma tegen vallen

19 april 2021:

Vandaag organiseerde Sterk Te Been voor de buurtbewoners en de bewoners van Résidence Mayflower een informatieve/sportieve dag ter gelegenheid van de week van de valpreventie.🤩

16 deelnemers leerden bij over de oorzaken van vallen, maakten een begeleide wandeling, kregen een bewegingssessie en konden genieten van enkele lekkere gezonde versnaperingen en dranken.🥤☀️🥧

Deze activiteiten zijn geïnspireerd op uitdagingen van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen om van onze provincie de meest valvrije provincie te maken! 💪Bedankt aan alle deelnemers voor het enthousiasme, en de inzet van onze vrijwilligers om deze namiddag te doen slagen.🙏

Wij hebben er allesinds van genoten, tot de volgende!


#WvdV2021 #indesmaakvallen #oostvlaanderen #startdeweekactief #wandelenzondervallen #zetjebesteschoentjevoor

oefensessie dag van de valpreventie

29 maart 2021:

Ook wij kunnen tijdens de week van de valpreventie niet blijven stil zitten! Ondanks de corona maatregelen hebben we geprobeerd om toch een boeiende namiddag te bezorgen voor onze ouderen!

Wat?
Deelnemers worden opgedeeld in groepjes van 3, en doorlopen een traject in chronologische volgorde namelijk:
–  korte lezing over valpreventie
– wandeling in de buurt
– bewegingssessie
– tip voor gezond tussendoortje

De totale duur van deze activiteit is ongeveer 1h45min.

Waar en wanneer? 
De activiteit begint op maandag 19 april, afhankelijk van jouw start, tussen 13h30 en 16h30.
Er starten telkens groepjes om de 30min en elk groepje bevat 3 deelnemers en 1 begeleider.
Er is een beperkte capaciteit, snel zijn is dus de boodschap!
We starten aan de putkapel in de putkapelstraat in SDW, en eindigen op het terras in de Mayflower in de Derbystraat, SDW.  Alles verloopt buiten en volgens de corona maatregelen.

Inschrijving en extra info?
Inschrijven kan via het telefoonnummer op 0497359521, en per mail via info@sterktebeen.be
Voor extra info kan je ons ook steeds contacteren

Tot binnenkort!

week van de valpreventie

5 juli 2020:

Sterk Te Been organiseert de cursus In Balans, in de zomer van 2020 voor de eerste maal in Vlaanderen. Dit is trouwens een primeur voor België, want bij onze Noorderburen is het razend populair!

Wat en voor wie?
Dit is een voorlichtings- en beweegprogramma bedoeld voor 65-plussers die onzeker zijn bij het stappen, bang zijn om te vallen of reeds ervaring hebben met vallen. De enige voorwaarde voor deelname is zich zelfstandig kunnen voortbewegen gedurende 15 minuten (al dan niet met loophulpmiddel). 
Je mag een gezonde mix verwachten van evenwichtsoefeningen, krachtoefeningen, inzichten over mogelijkse oorzaken van het vallen, delen van ervaringen met elkaar, enz.
Dit alles wordt zoveel mogelijk buiten georganiseerd onder veilige omstandigheden.

Te verwachten en bewezen effecten 
Een valreductie van 61%

Een groter zelfvertrouwen
Makkelijker wandelen en makkelijker opstaan uit een stoel
Er zullen twee testmomenten plaatsvinden tijdens de cursus om de persoonlijke vooruitgang te meten!

Praktisch en inschrijving 
Waar: Er wordt steeds 5 minuten voor aanvang afgesproken aan de ingang van het Gildenhuis in SDW.
Wanneer: 2x per week, op maandag en donderdag van 10h-11h, van 20 juli tem 10 september. Enkel de week van 24 augustus gaan de lessen door op dinsdag 25 en vrijdag 28 augustus.
Prijs: 95 euro voor de reeks van 16 lessen. 
Inschrijving: Gelieve in te schrijven via het online inschrijvingsformulier door op de onderstaande link te klikken: https://forms.gle/GRAiCEA6nQshXeSp8

Indien u problemen ondervindt bij uw inschrijving of extra informatie wenst mag u steeds contact opnemen op 0497/35.95.21 of via het mailadres info@sterktebeen.be

28 april 2020:
Beste patiënten,

Op 24/04/2020 besliste de Belgische Veiligheidsraad dat de zorginstellingen terug voor 100% hun deuren mogen openen. Daarom openen wij opnieuw onze deuren vanaf maandag 11 mei!

De corona storm is zeker nog niet voorbij, waardoor we zullen moeten gaan samenwerken in een nieuwe realiteit.
Om die reden zal Sterk Te Been zijn voorzorgsmaatregelen nemen en vragen we u graag rekening te houden met onderstaande maatregelen:

Handen worden voor en na de behandeling ontsmet door de patiënt als door de kinesitherapeut.
De praktijk wordt zeer regelmatig gepoetst en gedesinfecteerd.
Om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen vragen we u om zelf een mondmasker te dragen tijdens de behandeling en om uw eigen handdoek mee te nemen.
Indien u zich ziek voelt dient u uw afspraak te annuleren.

Indien u uw behandeling wenst op te starten is het opnieuw mogelijk om telefonisch of via mail een afspraak te maken.

Tot binnenkort!

Laurens Verplaetse
Sterk Te Been

13 maart 2020:
Beste patiënten,

Om verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan zal de praktijk tijdelijk sluiten.
Alle patiënten zullen telefonisch gecontacteerd worden.
Aarzel niet om contact op te nemen bij vragen.

Hopelijk tot snel!

Laurens Verplaetse
Sterk Te Been

1 maart 2020:
Val je zelf af en toe, heb je angst om te vallen of ken je iemand die valt?
Kom zeker naar deze voordracht om meer te weten over de oorzaak en aanpak van valincidenten!

16 december 2019:
Vandaag verscheen ik in de VALNIeuwsbrief van het EVV! 

PROCESBEGELEIDER AAN HET WOORD

Ik ben Laurens Verplaetse, kinesitherapeut in Gent. De authenticiteit, eerlijkheid en vriendelijkheid van ouderen zorgden ervoor dat ik in de geriatrische setting wilde werken. Na 4 jaar werkervaring begon het te kriebelen om iets ‘meer’ te gaan doen. Ik richtte ‘Sterk Te Been’ op; een praktijk gericht op valpreventie in de eerste lijn. Kort daarna vernam ik dat het EVV zocht naar procesbegeleiders om woonzorgcentra te ondersteunen bij het ontwikkelen, implementeren en verankeren van een valpreventiebeleid.

Vanwege mijn achtergrond als kinesitherapeut was ik heel enthousiast om als procesbegeleider samen met woonzorgcentra rond het thema val- en fractuurpreventie aan de slag te gaan. Aan de hand van een meerdaagse opleiding waarin onder meer coachende technieken, het implementatieplan en de praktijkrichtlijn voor valpreventie in woonzorgcentra werden toegelicht, werden we klaargestoomd om de begeleiding op te starten. Momenteel begeleid ik 5 woonzorgcentra, verspreid over Oost-Vlaanderen.

Nu ik ongeveer gedurende 10 maanden deze verschillende processen begeleid, is het inspirerend om te zien hoe hecht teams zijn geworden en hoe gemotiveerd ze zijn om zich samen voor de volle 100% in te zetten. Ieder teamlid zoekt vanuit zijn eigen expertise naar oplossingen om het woonzorgcentrum zo valvrij mogelijk te maken; dat is mooi!

Heb je als woonzorgcentrum zin om valpreventie structureel aan te pakken? Dan lijkt het mij zeker aangeraden om deel te nemen aan dit project. Als procesbegeleider steunen wij jou om aan de hand van een stapsgewijs implementatieplan samen succesvol valpreventie in jouw woonzorgcentrum aan te pakken.

Ben jij zelf gepassioneerd door val- en fractuurpreventie en wil je woonzorgcentra hier graag in begeleiden? Stel je dan kandidaat als procesbegeleider. Als procesbegeleider maak je deel uit van het valpreventieteam en stuur je bij waar nodig. Je creëert een goede verbondenheid met het team en dat maakt de procesbegeleiding ook echt aangenaam. Natuurlijk kan je ook steeds rekenen op de begeleiding van het EVV. Het is leuk om te weten dat je met al je vragen steeds bij hen terecht kan.

Foto: Procesbegeleiding met het valpreventieteam van
Hof Ter Boonwijk Dendermonde.

Wil je de volledige nieuwsbrief lezen? Klik dan hier.